Wysoki poziom cukru powoduje alzheimera? [News NLS]
Zapomnij o następnej puszce coli, bo później możesz już nie mieć okazji. Aby o czymś zapomnieć, najpierw trzeba o tym pamiętać. Według naukowców wysoki poziom cukru, nawet jeśli nie wskazuje jeszcze na cukrzycę, zwiększa szanse na zachorowanie na alzheimera.
Korelacją wysokiego poziomu cukru i ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera wzięli na warsztat kolejni naukowcy. Wpływ cukrzycy na ryzyko zachorowania na alzheimera jest dobrze udokumentowany. Okazuje się jednak, że również osoby, które w badaniu na czczo mają zaledwie podwyższony poziom cukru, również nie są bezpieczne i w późniejszym okresie życia narażone są na problemy z pamięcią. Masz wysoki poziom cukru? Czytaj dalej. Nie wiesz? Koniecznie zbadaj i… czytaj dalej.
Według badaczy osoby z wysokim poziomem cukru we krwi – chociaż wciąż mieszczącym się w granicach normy – będą chorować na alzheimera zdecydowanie częściej niż osoby, u których cukier oscyluje w dolnych granicach normy. To wniosek płynący z badania, którego wyniki zostały opublikowane w branżowym czasopiśmie „Neurology”.
Badacze z Australian National University of Canberra przyjrzeli się bliżej grupie 249 mężczyzn i kobiet na początku siódmej dekady ich życia. Zmierzono ich poziom cukru na czczo i przeprowadzono wywiad środowiskowy. U osób z wynikiem poniżej 110 mg/dl, a więc nieznacznie podwyższonym, nie wykazano żadnych oznak problemów z pamięcią lub objawów choroby Alzheimera.
To samo badanie powtórzono cztery lata później. Zauważono, że osoby z najwyższym poziomem cukru – przypomnijmy, że wciąż nie wskazującym na cukrzycę – miały obszary mózgu (hipokamp i ciało migdałowate) wyraźnie zmniejszone względem osób z cukrem w dolnej granicy normy. A to oznacza zdecydowanie wyższe ryzyko demencji i zachorowania na alzheimera.
ZOBACZ TEŻ: Ile białka potrzebuje aktywna osoba?
Wysoki poziom cukru – Twoja strategia
Pamiętaj, że nawet jeśli nie chorujesz na cukrzycę, wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko powstawania mikrozakrzepów, a co za tym idzie niedokrwienia i niedotlenienia mózgu. Nie powinieneś również polegać na swoim młodym wieku i działać na zasadzie „kiedyś się tym zajmę”. Choroba Alzheimera (w sprzyjających jej rozwojowi warunkach) może pojawić się już nawet u osób po 30. roku życia. Mówimy wtedy o chorobie Alzheimera o wczesnym początku. To dlatego już dzisiaj powinieneś zmniejszyć zdecydowanie ilość węglowodanów pochodzących ze słodyczy oraz słodzonych (cukrem, nie słodzikami) napojów. To krok pierwszy.
Drugim krokiem powinna być regularna kontrola poziomu cukru we krwi na czczo. Badanie kosztuje naprawdę grosze, a może uratować (w dłuższej i nawet krótszej perspektywie) życie.
Oto prosta ściąga z wyników:
- Mniej niż 100 mg/dl – jest dobrze!
- 100-125 mg/dl – wprowadź zdrowe nawyki żywieniowe oraz rozpocznij regularne treningi siłowe i cardio.
- Więcej niż 125 mg/dl – możesz mieć cukrzycę. Koniecznie skonsultuj się z lekarzem!
Jeśli Twój wynik znajduje się w tej drugiej grupie, powinieneś jak najszybciej wdrożyć kolejne strategie:
- Ogranicz słodkie przekąski i słodzone napoje.
- Picie owocowych soków zamień na spożywanie całych owoców.
- Zwiększ udział węglowodanów złożonych w diecie.
- Regularnie trenuj na świeżym powietrzu.
- Wykonuj regularne treningi siłowe.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23657152/
- N. Cherbuin, P. Sachdev, K.J. Anstey: Higher Normal Fasting Plasma Glucose is Associated With Hippocampal Atrophy: the PATH study. „Neurology”, Volume 79 (No. 10), September 2012. American Academy of Neurology.
Autor: AB/NLS