Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Regularne jedzenie truskawek wyjdzie Ci na zdrowie

Truskawki a stres oksydacyjny

Regularne jedzenie truskawek wyjdzie Ci na zdrowie

Czerwone, naturalnie słodkie, mało kto potrafi im się oprzeć. Jak się okazuje, truskawki są nie tylko naturalnym źródłem słodkiego smaku, ale również pozytywnie wpływają na Twój organizm. Włączając je do swojej diety na stałe możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, dzięki czemu będziesz czuł się lepiej. Jak to działa? 

 

Truskawki a stres oksydacyjny – tak wspomagają Twoje zdrowie 

Podobnie, jak wszystko inne w naturze, tak i organizm człowieka najbardziej lubi równowagę. Kiedy zostaje ona zaburzona, często źle się czujemy, a nasze ciało jest bardziej podatne na choroby i inne dolegliwości. Podobna sytuacja występuje w przypadku pojawienia się stresu oksydacyjnego, czyli stanu, gdzie w naszym organizmie znajduje się zbyt wiele wolnych rodników, a jednocześnie nie ma on dość przeciwutleniaczy, aby sobie z nimi poradzić. Najczęściej boli nas wtedy głowa, nie czujemy się w pełni sił, a nawet możemy zaobserwować gorsze trawienie czy problemy skórne.  

Co możesz zrobić, aby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego? To proste – zadbaj o to, by w Twojej diecie nie zabrakło produktów bogatych w antyoksydanty. Tak się składa, że do tej grupy zaliczają się truskawki (i inne owoce jagodowe), a dodatkowo ich wpływ na układ krwionośny człowieka został już pod tym kątem przetestowany. W badaniu Strawberries boost red blood cells wykazano, że regularne spożycie tych owoców pomaga czerwonym krwinkom szybciej reagować na oznaki wystąpienia stresu oksydacyjnego. Przekłada się to nie tylko na Twoje samopoczucie – lepsza i bardziej zróżnicowana dieta nie znudzi Ci się tak szybko i jednocześnie uczyni pory posiłków przyjemniejszymi. 

W ten sposób łatwo włączysz truskawki do swojej diety

Jeżeli lubisz truskawki i ucieszyłeś się na taką wiadomość, pewnie zastanawiasz się, ile dziennie powinieneś ich zjeść, aby uzyskać efekt, o którym wspomina badanie. Można powiedzieć, że jego uczestnicy popadli w prawdziwą „truskawkomanię”, ponieważ w czasie trwania testów spożywali aż 500 g owoców dziennie. Nie oznacza to jednak, że od teraz Ty też musisz tyle jeść. Po pierwsze nie dla każdej osoby byłaby to zdrowa ilość – w końcu różnimy się wagą, wzrostem i upodobaniami – a po drugie przeciętna porcja, którą sami sobie wybieramy „na oko”, zwykle wynosi około 150-200 g. Jest to nadal dostatecznie dużo, aby truskawki dostarczyły Ci dobrej ilości antyoksydantów, a jednocześnie nie dość dużo, byś miał ich dość po tygodniu.  

Ponieważ są to bardzo uniwersalne owoce, truskawki włączysz do swojej diety w łatwy sposób. Możesz jeść je na surowo, bez żadnych dodatków, do czego zachęcamy w pierwszej kolejności. Ponadto jednak świetnie sprawdzą się w proteinowych shake’ach oraz smoothie, jako dodatek do kanapek przygotowywanych na słodko (na przykład z masłem orzechowym), a także jako główny składnik wielu zdrowych deserów i przekąsek. Jeżeli masz dostęp do owoców liofilizowanych, możesz potraktować je jako lekką i łatwą do zapakowania porcję witamin na czas wycieczki po górach lub innej podobnej aktywności na świeżym powietrzu. Z truskawek łatwo przygotujesz również własny sorbet lodowy – wystarczy połączyć je z odrobiną miodu i sokiem z cytryny, a następnie zblendować i zamrozić. 

 

Źródła

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110621074314.htm 

Udostępnij ten post

Mała prośba – jeśli ten artykuł Ci pomógł – zostaw mu 5 . Jeśli nie, oceń go na tyle na ile uważasz. Chcemy, żeby nasze artykuły dawały Ci jak największą wartość, więc Twoja ocena pomoże nam w tworzeniu jeszcze lepszych treści, które będą mogły Ci się przydać w przyszłości. Nie zapomnij również zostawić komentarza , Twoja opinia jest dla nas ważna.

A jeśli chcesz być na bieżąco z naszymi artykułami i dostawać informacje o nowych treściach na blogu

Loading

Oceń post
[Głosy: 0 Średnia: 0]