Herbata na zdrowe serce
Polacy kochają herbaty i napary. Sięgamy po nie często i nie ograniczamy się tylko do podstawowych odmian. Z tej okazji postanowiliśmy stworzyć krótką listę napojów herbacianych, które pozytywnie wpływają na zdrowie ogólnie, a na zdrowie serca szczególnie. Przeczytaj, co warto wlać do kubka, jeśli na sercu leży Ci… Twoje serce.
Herbata hibiskusowa
Technicznie rzecz biorąc, nie jest to herbata. Nie należy bowiem do rodziny Camellia. Jeśli jednak uznamy, że herbatą nazwać możemy – z przymrużeniem oka, oczywiście – gorące napary różnego pochodzenia, wówczas hibiskus się załapie (i nie tylko hibiskus).
Herbata hibiskusowa jest przygotowywana, jak łatwo można się domyślić, z suszonych płatków kwiatu hibiskusa. Ma ona żywy czerwony kolor i przyjemnie cierpki, lekko kwaśny smak. Herbata hibiskusowa zawiera związki, w tym antocyjany i polifenole, które mogą pomóc w rozluźnieniu naczyń krwionośnych, prowadząc do obniżenia zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego.
Wyniki badań przeprowadzonych w 2019 roku dowodzą, że regularne picie herbaty hibiskusowej wiąże się z umiarkowanymi, ale zauważalnymi efektami obniżania ciśnienia krwi, co sprawia, że jest ona dobrym wyborem jako naturalny środek przeciwnadciśnieniowy.
Zielona herbata
Zawiera biologicznie aktywne związki zwane katechinami, które są związane z bardzo licznymi korzyściami dla zdrowia, w tym także obniżeniem ciśnienia krwi. Badanie z 2023 roku, w którym wzięło udział ponad 76 000 uczestników na południowym zachodzie Chin, wykazało, że spożycie zielonej herbaty ogólnie — niezależnie od ilości i czasu spożycia — wiąże się z obniżeniem ciśnienia skurczowego krwi.
Najwięcej katechin znajdziesz w zielonej herbacie matcha. Spośród wszystkich dostępnych na rynku herbat matcha szczególnie polecamy japońską (nie chińską!) herbatę ceremonialną. Powstaje z najwyższej jakości składników, ale odbija się to niestety na cenie.
SPRAWDŹ: Wszystko, co musisz wiedzieć o przeciwutleniaczach
Herbata z… liści drzewa oliwnego
Kolejna nieherbata na liście herbat, ale nie jesteśmy herbacianymi purystami, prawda? Ten niezbyt popularny w Polsce napar ma łagodny, ziołowy smak i zawiera związki takie jak oleuropeina oraz hydroksytyrozol, które są uważane za wspierające regulację ciśnienia krwi.
W badaniu z 2017 roku, w którym uczestniczyło 31 osób (tak, wiemy, trochę mało!), spożywanie herbaty z liści oliwnych przez 28 tygodni — przygotowanej przez zaparzanie 5 gramów suszonych i zmielonych liści w 250 mililitrach ciepłej wody i picie jej dwukrotnie dziennie — spowodowało znaczące obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi u uczestników już po miesiącu testów.
Herbata z owoców głogu
Ma lekko słodki i kwaśny smak. Pomaga w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, poprawiając krążenie krwi i przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi. W przeglądzie z 2020 roku czterech randomizowanych badań kontrolowanych stwierdzono, że preparaty z głogu (tabletki lub krople płynne) istotnie obniżały ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem (przednadciśnienie lub nadciśnienie I stopnia), gdy były stosowane przez co najmniej 12 tygodni. Chociaż badania te nie dotyczyły bezpośrednio herbaty z owoców głogu, warto zauważyć, że wiele tych samych korzystnych związków obecnych w herbacie może wpływać podobnie na zdrowie.
PRZECZYTAJ: Nutri-Score – czy warto mu ufać?
Herbata rumiankowa
Tym razem napar, który jest nad Wisłą znany i pity dość powszechnie dzięki swoim kojącym i uspokajającym właściwościom. Uspokaja i redukuje stres, co już pośrednio wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia krwi. Oprócz tego zawiera różne korzystne związki, takie jak flawonoidy, terpenoidy i kumaryny, które przyczyniają się do jej licznych właściwości leczniczych. Badania z 2020 roku podkreślają jej potencjał w obszarach takich jak przeciwzapalność, przeciwutlenianie, ochrona wątroby, potencjalne działanie przeciwnowotworowe i regulacja ciśnienia krwi.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567086/
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-15315-5#
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212958817301106