Mleko czekoladowe a regeneracja [News NLS]
Czekolada to dla wielu sportowców żywieniowe nemesis. Ten zakazany owoc, który nieziemsko smakuje, potrafi też sporo namieszać w jadłospisie i bilansie kalorycznym. Jak się jednak okazuje, nie musisz rezygnować z niej całkiem. Wręcz przeciwnie – mleko czekoladowe i regeneracja idą w parze i mamy na to dowody!
Dlaczego sportowcy piją mleko czekoladowe?
Regeneracja po treningu to bardzo ważny element rutyny każdego sportowca – zarówno amatora, jak i profesjonalisty. W tym czasie zwykle staramy się odpocząć nie tylko fizycznie, ale także dostarczyć organizmowi składników odżywczych niezbędnych do dokonania napraw w obolałych mięśniach. Co ciekawe, jednym z bardzo popularnych sposobów na powrót do formy (także w sporcie zawodowym!) jest spożywanie… mleka czekoladowego.
Nie zdziwimy się, jeżeli po przeczytaniu tego zdania drgnie Ci brew. W końcu mleko czekoladowe kojarzy się ze słodką, całkiem kaloryczną przekąską, która nie brzmi szczególnie zdrowo. Okazuje się jednak, że napój ten – o ile został prawidłowo przygotowany – aktywnie wspomaga zachodzące w ciele procesy regeneracyjne, a nawet może skrócić czas powrotu mięśni do właściwej formy.
Czy mleko czekoladowe rzeczywiście wspomaga regenerację?
Ponieważ faktycznie wydaje się to nieprawdopodobne, mleko czekoladowe jest na celowniku wielu naukowców zajmujących się zagadnieniami związanymi ze sportem. W analizie Chocolate milk as a post-exercise recovery aid wykazano, że sprawuje się ono lepiej niż innego rodzaju napoje zawierające węglowodany, które badani spożyli pomiędzy dwoma sesjami treningowymi. Z kolei w badaniu Chocolate milk: a post-exercise recovery beverage for endurance sports zauważono, że spożycie mleka czekoladowego od razu po wysiłku oraz ponownie 2 godziny później ma wpływ na tempo regeneracji i może nawet obniżyć wskaźnik uszkodzeń włókien mięśniowych.
ZOBACZ TEŻ: Tak zwiększysz bilans energetyczny i nie zalejesz sylwetki
W tym momencie zapewne głowisz się, skąd właściwie się to wszystko bierze. Dlaczego nawet kupione w sklepie mleko czekoladowe ma taki wpływ na organizm? Kluczowym wydaje się być proporcja węglowodanów do białek, jaką napój ten zawiera. Zazwyczaj oscyluje ona w granicach 4:1 dla węgli. To właśnie obecność protein powoduje, że nasz organizm jest w stanie tak dobrze wykorzystać dostarczony posiłek. Co ciekawe, podobna proporcja makroskładników znajduje się także w wielu napojach przeznaczonych do spożycia po treningu. Jeżeli więc nie jesteś wielkim fanem czekolady, nic nie tracisz. Zerknij tylko na etykietę wybranego produktu w czasie zakupów.
Czekolada to nie tylko przyjemność dla duszy
Czekolada kojarzy się raczej z zakazaną przekąską niż czymś, co możemy włączyć w dietę dopasowaną do treningu. Nie zawsze jest to jednak prawda. Oczywiście, jeżeli uwielbiasz czekoladę mleczną lub białą, niestety musisz pilnować tego, jak często i w jakiej ilości ją chrupiesz. Z kolei czekolada ciemna, z wysoką zawartością kakao, może jak najbardziej stanowić zdrowy dodatek do diety. Ma w sobie wiele magnezu, wapnia, potasu, fosforu i innych cennych mikroelementów. Im jej więcej w masie, tym lepiej. Na rynku znajdziesz czekolady, które są wykonane nawet w 100% z kakao. Taki produkt możesz potraktować jako miły dodatek do shake’ów, dekorację do smoothie, deserów czy owsianki i nie będzie on sabotować Twoich celów sylwetkowych. Same plusy, zero wad! Mleko czekoladowe i regeneracja? Tak, to działa.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23075563/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16676705/
Autor: MK/NLS