Czym jest białko?
W tym artykule przyjrzymy się strukturze i funkcji białek, a także ich źródłom w diecie.
Białka to makroskładniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w organizmie człowieka. Zbudowane są z długich łańcuchów aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Aminokwasy to podstawowe jednostki strukturalne białek, których wyróżnić można 20.
Białka pełnią w organizmie liczne funkcje:
- Budulcowe – uczestniczą w budowie tkanek i narządów
- Enzymatyczne – katalizują reakcje biochemiczne
- Transportowe – przenoszą substancje w organizmie
- Obronne – są częścią układu odpornościowego
- Regulacyjne – kontrolują procesy fizjologiczne
Główne źródła białek w diecie to produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, jaja, nabiał, a także rośliny strączkowe, produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Ważne jest, by dostarczać organizmowi w diecie kompletne białka, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.
Odpowiednie spożycie białek jest kluczowe dla sportowców i osób aktywnych, ponieważ pomaga w budowie i regeneracji tkanek mięśniowych, wspierając jednocześnie inne funkcje organizmu podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.
BIAŁKO I AMINOKWASY
Białka to w rzeczywistości łańcuchy lub ciągi cząsteczek zwanych aminokwasami, których jest 20. Te aminokwasy są budulcami i mogą być łączone ze sobą w niezliczonej liczbie sposobów, tworząc różne białka, podobnie jak 32 litery alfabetu mogą być łączone w niemal nieskończoną liczbę słów i zdań. Spośród tych 20 aminokwasów, 11 może być produkowanych lub wytwarzanych w organizmie – takie aminokwasy określane są mianem aminokwasów endogennych. Pozostałe 9 nazywane jest aminokwasami egzogennymi – te aminokwasy nie mogą być wytwarzane przez organizm, co oznacza, że muszą być dostarczane w diecie.
Białka zbudowane są z tych aminokwasów połączonych w długie łańcuchy za pomocą wiązań peptydowych. Różne kombinacje i sekwencje aminokwasów tworzą różnorodne białka, pełniące kluczowe funkcje w organizmie, do których należy m.in. budowa tkanek, wsparcie działania enzymów, transport substancji czy regulacja procesów fizjologicznych.
Ważne jest więc, aby dieta dostarczała wszystkie aminokwasy egzogenne – tak, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować i budować niezbędne białka. Szczególnie istotne jest to dla sportowców, którzy potrzebują większej podaży białka w celu budowy i regeneracji mięśni.
FUNKCJE BIAŁKA
Białka odpowiedzialne są za różnorodne funkcje w organizmie, ponieważ w zależności od sposobu ich budowy i układu, mogą mieć różne oddziaływania na cząsteczki wokół nich. Przykładami białek w organizmie są:
- Enzymy trawienne, odpowiedzialne za rozkład pokarmu i składników odżywczych
- Hemoglobina, czyli cząsteczka transportująca tlen we krwi jako część czerwonych krwinek
- Mięśnie, zbudowane z milionów białek, które mogą się wydłużać i skracać, powodując kurczenie się mięśni
- Enzymy w mięśniach, wytwarzające energię do wysiłku tlenowego
- Włosy, skóra i kości, zawierające duże ilości białka
Mięśnie są największym źródłem białka w organizmie, dlatego gdy ludzie myślą o białku, często myślą o mięsie, które jest mięśniem zwierzęcym. Jasne jest, że białko potrzebne jest do ogromnej liczby funkcji w organizmie, a zbyt małe jego spożycie może wpływać na te procesy, konieczne do zachowania zdrowia.
BIAŁKO W DIECIE
Ponieważ białko pełni różnorodne funkcje we wszystkich żywych organizmach, może być znalezione w zaskakującej ilości produktów spożywczych – nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, które są powszechnie kojarzone z białkiem.
Mięso jest głównym źródłem białka, ponieważ tkanki mięśniowe zawierają wiele białek kontrolujących kurczenie i rozkurczanie mięśni. Jaja zawierają białko, które w zapłodnionym jajku będzie się przyczyniać do budowania białek (takich jak mięśnie i kości) u rozwijającego się pisklęcia. Bogate w białko jest również mleko, które cielęta wykorzystują do swojego wzrostu i rozwoju. Wiele roślin zawiera też spore ilości białka, najczęściej w strączkach lub nasionach, które potrzebują białka do wzrostu nowych roślin.
Chociaż wiele produktów spożywczych zawiera białko, nie wszystkie białka są sobie równe. Niektóre białka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, a inne tylko niektóre. Te, które zawierają więcej aminokwasów, są ogólnie określane jako białka o wyższej jakości.
Dlatego ważne jest, aby dieta zawierała różnorodne źródła białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego – tak, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
METABOLIZM BIAŁEK I AMINOKWASÓW
Gdy spożywamy pokarm zawierający białko, enzymy trawienne w żołądku oraz kwas żołądkowy rozkładają białko na mniejsze łańcuchy aminokwasów (zwane peptydami). Są one następnie dalej rozszczepianie na poszczególne aminokwasy, które dalej wchłaniane są w jelicie cienkim. Mogą one następnie dostać się do krwi i dotrzeć do wątroby, gdzie mogą zostać poddane dalszemu przetworzeniu.
Z aminokwasów, podobnie jak z węglowodanów, może być uzyskiwana energia – z 1 grama białka pokarmowego można uzyskać 4 kcal energii. Aminokwasy transportowane są również do tkanek, w tym tkanki mięśniowej i wielu innych narządów, wymagających wzrostu, naprawy i rozwoju.
Pokazuje to, jak ważną rolę odgrywa białko w organizmie. Jest ono niezbędne do budowy, naprawy i funkcjonowania różnych struktur i procesów życiowych. Dlatego właściwa podaż wysokiej jakości białka w diecie, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, jest kluczowa dla utrzymania zdrowia i optymalnego rozwoju organizmu.